FORLISET KRISTINE 1941

Separatutstilling Klepp Kulturhus / On the Edge

FORLISET KRISTINE 21 MARS 1941
Jæren vakre sandstrender sanddyner bølger som slår inn mot land frisk havluft – vind i håret en naturopplevelse, balsam for kropp og sjel.Men bak de vakre strendene, bruset fra bølgene ,og rullesteinene finnes en annen historie.

Under en orkanaktig storm om kvelden den 21 mars 1941 ble en skøyte tatt av brott sjø i honsviken sør for Feistein fyr. Skøyten knustes og sank med det samme og alle om bord det var 12 eller 16 unge norske patrioter omkom.

Utstilling Klepp kulturhus /Bibliotek i regi av On the Edge. En kjede av fyr. 25 oktober- 24 november 2018

”Jæren het fra gammelt av Jadar kanten mot havet, fronten mot det uendelige der ute ubeskyttet hard og trassig. Ikke bare havet, vi møter sanden og dens evige flukt oppover strendene, vekk fra havet som brøler og synger sin evige sang, skyver sanden og steinen foran seg og slikker opp mot menneskenes fotefar og dørstokker som mange steder ble bygd litt høyere enn høvelig var for fot, for å skjerme mot all dens havsens nærhet.Langs Jæren har alt så lett for å gå i ett, sier de sjøfarende, mest en stormdag, i særlig grad en stormnatt. Akkurat her møter man Vårherres luner uten dikkedarer, her må håpet overleve i et rop fra havet, her byr ikke landet og neset og havnen beskyttelse for hverken folk eller fe eller det grønne strå, her er kampen naken og uten forsoning. Uavbrutt og til alle tider. Det åpne havstykket rundt Jæren har vært fryktet av sjøfolk siden våre forfedre begynte å ferdes på sjøen”

Leif B LIllegaard bok: Orkan over jærens rev 1982 s. 9-10